Have, Has, & Had

June 10, 2015
3h (1)

Okay, ini tak complicated sangat untuk habitual speakers sebab they would know not to use these things in a snap. For people like us, however, kena ada sikit practice.

HAVE & HAS
Remember untuk present  tense, have kena guna untuk satu relationship subject dengan masa.
Kalau guna have dalam present tense, ada implikasi “maybe still”

I ate here for two days.
This means, saya makan kat sini selama dua hari in the past (ni macam nak ceritalah dia melantak kat sini pada suatu hari selama dua hari. Bukan nak tolong cuci pinggan. Cis).
I have eaten here for two days.
Ni maksudnya kronik sikit. maksudnya dia dah makan kat sini 2 hari non-stop….. Okay…. Takde orang tegur dia ke?
Bila nak guna has? Senang. Ingat shisha.

HE or SHE, in present tense, guna HAS.


He ate here for two days.

He has eaten here for two days.

Sama maksud macam di atas, kata ganti nama je berubah.
TAPI, penggunaan does mengubah segalanya.
kalau ada does, he/she guna have.
(Remember, I, they, we, tak guna does. Guna do)  ;)

Have/has + been?

Have/has been guna kalau something happened in the past dan masih lagi berlaku sekarang. Contoh:

looking keys

 

I have been looking for my house keys since two years ago. Or,

She has been locked out of her own house for two years.

Maknanya kejadian kehilangan kunci tu berlaku dua tahun lepas dan masih lagi tak jumpa-jumpa sampai sekarang.

Maknanya kejadian kehilangan kunci tu berlaku dua tahun lepas dan masih lagi tak jumpa-jumpa sampai sekarang.

HAD

Now, untuk past tense, semua guna HAD.
I had
you had
he had
she had
it had
we had
you had
they had

Bila nak guna? Bila something in the past happened before a specific time, also in the past.

Macam reverse dua kali.

 

I had never tasted maggi itik before he asked me to try it.

 

Nampak tak? Nampak tak? Dua kali reverse.

“he asked me” reverse pertama.

“before” reverse kedua.

 

Uhhh… Ini je la kot for now. Kalau ada extra nanti tambah :D

In a nutshell:

in the past

 

Hope this helps!