Who & Whom

June 23, 2015
whombar

Seperti perbezaan I dan me, who dan whom juga menjadi satu persoalan yang selalu orang tanya. Tapi bukan kat EJ la, ntah dorang tanya siapa tapi dengar-dengar ramai juga.

Jawapannya sama seperti “Bila nak guna I dan me?”

I kalau nak pronoun (kata ganti nama) tu jadi sebagai subjek.

Subjek = watak utama dalam sentence.

Me, kalau nak focus kepada benda yang berlaku kepada “I” tu.

You love me, sebab focus kepada awak dan cinta itu. Ehem.

 


 

But moving on, kalau orang tu secondary, as in dia takdelah penting sangat dalam sentence tu, gunalah ‘whom’.

Contoh: EJ cinta siapa? (fokus: EJ). Therefore, whom does EJ love?

kepada, daripada, untuk, semua ni menjadikan orang tu secondary. so guna whom. to whom, from whom, for whom.

Guna “who” kalau betul-betul nak focus kepada orang tu.

 

Who wants cake?

Who is that?

Who smells?

Who tang bila nak bayar? (ok ini bukan serius)

 

The Trick

 

Tanya je mana lagi penting dalam sentence tu, siapa atau apa yang berlaku. Kalau mencari atau nak refer kepada identiti, gunalah who. Kalau apa yang berlaku tu lagi penting gunalah whom ;)

 

who do you need?

to whom do you need to send this package?

 

Kalau sentence complex sikit tu, macam contoh: Fakrul merupakan seorang pembancuh teh yang selalu bancuh teh untuk orang-orang yang dia sayang.

 

Fakrul is a tea brewer who often brew tea to whom he loves.

 

Dalam sentence tu, who pertama nak refer terus kepada Fakrul. whom kedua guna sebab  subjek adalah “orang-orang yang dia sayang” fokus kat situ.

 

practice je la. haha.

 

Informally, takde masalah mana nak guna sebenarnya who dan whom ni so jangan risau sangat dalam speech harian korang. Kalau dalam presentation pun rasanya kalau cakap laju sikit tak perasan kot perlu dibezakan ke tak..

 

Whose


Whose lagi senang. “Siapa punya”.

 

Selalunya guna dalam soalan, contohnya “whose bag is this?”

 

Dia sama macam “his”, “her”, or “our”

 

Kepunyaan is the keyword here :)

 

Hope this helps!